Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Hof van beroep
facebook facebook
  • Register

Organisatie

Per rechtsgebied is er één hof van beroep. België telt 5 rechtsgebieden en dus 5 hoven van beroep:

  • hof van beroep Gent voor het rechtsgebied Oost- en West-Vlaanderen
  • hof van beroep Antwerpen voor het rechtsgebied Antwerpen en Limburg
  • hof van beroep Brussel voor het rechtsgebied Vlaams Brabant, Waals-Brabant en Brussels-Hoofdstedelijk Gewest
  • hof van beroep Bergen voor het rechtsgebied Henegouwen
  • hof van beroep Luik voor het rechtsgebied Luik, Luxemburg en Namen

Het hof van beroep bestaat uit beroepsmagistraten die voor het leven zijn benoemd. Elk hof kent een eerste voorzitter, één of meer kamervoorzitters en raadsheren.

Het hof van beroep is ingedeeld in verschillende kamers. Een aantal kamers behandelen burgerlijke- en handelszaken, andere kamers behandelen correctionele kamers, en weer andere jeugdzaken. Elke kamer van het hof van beroep bestaat in de regel uit 3 raadsheren (alhoewel ook kamers met een alleenzetelende raadsheer worden georganiseerd, zoals bvb de kamer voor jeugdzaken). In ieder hof van beroep is er een kamer van inbeschuldigingstelling en een bureau voor rechtsbijstand (art. 105 Ger.W.). Er bestaat geen kort geding in hoger beroep.

Het OM bij het hof van beroep wordt waargenomen door de procureur-generaal bij het hof van beroep.


Bevoegdheid

Het hof van beroep neemt kennis van het hoger beroep dat is ingesteld tegen beslissingen die in eerste aanleg zijn gewezen door de rechtbank van eerste aanleg of de rechtbank van koophandel (of door de voorzitters van deze rechtbanken).

De hoven van beroep zijn ook in eerste en laatste aanleg bevoegd voor de strafrechtelijke berechting van ministers en van magistraten (art. 103 en 125 Grondwet).


Rechtsmiddelen

Tegen arresten van het hof van beroep kan een voorziening in cassatie worden ingesteld.

Indien u een advocaat zoekt om uw belangen voor het hof van beroep te behartigen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.