Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Strafuitvoeringsrechtbank
facebook facebook
  • Register

Algemeen

De strafuitvoeringsrechtbank is een afdeling van de rechtbank van eerste aanleg.

Enkel in de plaatsen waar een hof van beroep gevestigd is, heeft de rechtbank van eerste aanleg een strafuitvoeringsrechtbank: Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Bergen.


Samenstelling

De strafuitvoeringsrechtbank bestaat uit een voorzitter, een magistraat, en twee assessoren waarvan één gespecialiseerd is in sociale integratie en een ander in penitentiare zaken.

In het geval van zware misdaden (veroordelingen tot 30 jaar of levenslang met een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank) is de samenstelling als volgt: een voorzitter, twee rechters in de correctionele rechtbank en twee assessoren.

Ook bij het Openbaar Ministerie zijn magistraten aangeduid die aan de strafuitvoeringsrechtbank aangeduid worden.


Bevoegdheid

De strafuitvoeringsrechtbank is bevoegd voor gedetineerden die in de gevangenissen verblijven op het grondgebied van het hof van beroep waar die strafuitvoeringsrechtbank gevestigd is. 

Voor gedetineerden die een straf gekregen hebben van maximum 3 jaar, is het enkel de strafuitvoeringsrechter (de voorzitter alleen) die de beslissing neemt. Voor straffen van meer dan 3 jaar is de voltallige strafuitvoeringsrechtbank die de beslissing neemt.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.