Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Kanscontracten
facebook facebook
  • Register

Definitie

Een kanscontract is een wederkerige overeenkomst, waarvan de gevolgen, met betrekking tot winst en verlies, hetzij voor alle partijen, hetzij voor een of meer van hen, van een onzekere gebeurtenis afhangen (art. 1964 B.W.). Partijen weten dus bij het sluiten van een kanscontract niet of ze er voordeel of nadeel uit zullen halen.

De voornaamste kanscontracten zijn:

  • Het contract van lijfrente
  • Het verzekeringscontract
  • Spel en weddenschap


Lijfrente

Lijfrente is een overeenkomst op grond waarvan een bepaalde persoon recht heeft op periodieke betalingen tot zijn dood of van een derde. Het is dus een contract waarbij de ene partij (de renteschuldenaar) er zich toe verbindt om aan een andere partij (de renteheffer), een rente uit te keren in ruil voor een bepaald kapitaal of voor bepaalde goederen (zoals vaak onroerende goederen) die de renteheffer niet zal terugeisen.

Lijfrente kan uitgekeerd worden tot de dood van de renteheffer of tot de dood van een derde die op het genot van de lijfrente geen recht heeft (art. 1971 B.W.). De renteplichtige kan zich van de uitkering van de rente niet bevrijden, door de teruggave van het kapitaal of de ontvangen goederen aan te bieden (art. 1979 B.W.)


Verzekeringscontract

Het verzekeringscontract is een overeenkomst waarbij de ene partij (de verzekeraar) er zich toe verbindt om tegen betaling van een premie door de andere partij (de verzekerde), deze het verzekerd risico te vergoeden (bvb. in geval van ongeval, brand, diefstal etc.).

Het verzekeringscontract wordt geregeld door de Wet op de landverzekeringsovereenkomst van 25 juni 1992.

In het geval van geschillen in het kader van een contract van lijfrente of een verzekeringscontract, raadpleeg een advocaat, en aarzel niet om contact met ons op te nemen.

 

 

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.