Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Abortus
facebook facebook
 • Register

Misdrijf

Abortus is in België nog steeds strafbaar (art. 348-353 Sw.)  in de volgende gevallen:

 • Abortus bij een vrouw die daarin niet heeft toegestemd (de abortuspleger, bvb arts, wordt bestraft)

 • Abortus veroorzaakt door opzettelijk gepleegd geweld, maar niet met de bedoeling om abortus te veroorzaken (de geweldenaar wordt bestraft)

  Voorbeeld: Een overvaller geeft een zwangere vrouw een duw, waardoor zij een miskraam krijgt, maar de dader was niet op de hoogte dat de vrouw zwanger was. Als iemand wel weet dat een vrouw zwanger is en ze slagen geeft waardoor ze haar ongeboren kind verliest, dan is is dit een verzwarende omstandigheid.

 • Abortus veroorzaakt bij een vrouw die daarin heeft toegestemd (de abortus-pleger, bvb arts, wordt bestraft)

  De wet voorziet wel een aantal rechtvaardigingsgronden:
  - zwangerschapsafbreking voor het einde van de 12de week: subjectieve rechtvaardigingsgrond met objectieve werking
  - zwangerschapsafbreking tussen de 12de en 24ste week: objectieve rechtvaardigingsgrond noodtoestand

 • Een vrouw die opzettelijk een abortus laat plegen buiten de voorwaarden van de wet (de moeder wordt bestraft)


Straf

Als de abortus de dood van de vrouw veroorzaakt, dan wordt de dader bestraft. Deze straf zal zwaarder zijn als hij dit deed zonder de toestemming van de vrouw, en minder zwaar als hij dit deed met haar toestemming.

Artikel 52 Sw. is van toepassing als de middelen hun uitwerking hebben gemist (art. 348 in fine Sw.). Als de abortus dus helemaal werd uitgevoerd, maar uiteindelijk mislukt is, zal dit toch aanzien worden als een poging tot misdaad.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.