Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Weerspannigheid
facebook facebook
  • Register

Misdrijf

Weerspannigheid is elke aanval of verzet met geweld of bedreiging tegen ambtenaren die handelen in uitvoering van de wet (art. 269-274 Sw.).

De ambtenaren waarover het gaat worden limitatief opgesomd. Het gaat om ambtenaren die handelen in uitvoering van wetten, van beschikkingen of bevelen van het openbaar gezag, van rechterlijke bevelen of vonnissen.

Voorbeeld:

  • Een verdachte die wordt gearresteerd verzet zich en begint met de politieambtenaren te verzetten
  • De bewoners van een huis verzetten zich tegen een huiszoeking


Straf

De straffen worden aangepast aan de omstandigheden, zoals:

  • één persoon voorzien van wapens
  • verscheidene personen, en ten gevolge van een voorafgaande afspraak, al dan niet met wapens

Bij weerspannigheid in bende of samenscholing bestaat er een strafuitsluitende verschoningsgrond (art. 134 Sw.). Dit is van toepassing als ze zich verwijderen bij de eerste waarschuwing, of zelfs naderhand, als ze worden gevat zonder verzet en zonder wapens, buiten de plaats waar de weerspannigheid gepleegd is.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.