Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Misbruik van gezag
facebook facebook
  • Register

Misdrijf

Misbruik van gezag wordt bestraft. Dit is het geval wanneer iemand op welke wijze ook zijn gezag als openbaar ambtenaar misbruikt (art. 254-259 Sw.).

Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals door:

  • zijn gezag te gebruiken tegen de wet, tegen de inning van bepaalde taksen of belastingen, tegen de uitvoering van een rechterlijk beval of een ander bevel van de overheid
  • geweld te gebruiken tegen personen zonder wettige reden
  • weigeren zijn taak te doen

Voorbeeld:

  • een rechter weigert een vonnis te vellen
  • een officieel (leger of politie) weigert aan ondergeschikten om een bevel te geven om op te treden

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.