Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Stalking (belaging)
facebook facebook
  • Register

Misdrijf

Belaging (of stalking) is het stellen van handelingen waarvan men wist of moest weten weten deze de rust van een bepaald persoon ernstig zouden verstoren (art. 442bis-442ter Sw.). 

De stalker pleegt feiten die elk afzonderlijk genomen niet strafbaar zijn, maar die in zijn geheel genomen, de rust van een bepaald persoon ernstig verstoren.

Voorbeeld: Na een relatiebreuk telefoneert een man meer dan 100 keer per dag naar de vrouw, hij is altijd in de buurt als ze haar huis verlaat, hij volgt haar naar haar werk, hij stuurt abnormaal veel sms-berichten naar haar etc.

Stalking is een klachtmisdrijf. Dit betekent dat stalking enkel kan vervolgd worden na klacht van een persoon die beweert belaagd te zijn. 

De wet voorziet een verzwarende omstandigheid in het geval de stalking is ingegeven door racistische of andere discriminatoire motieven, of als het slachtoffer een kwetsbaar persoon is.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.