Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Afzetting
facebook facebook
  • Register

Algemeen

Afzetting is een bijkomende straf die enkel bij misdaden kan worden uitgesproken (art. 19 Sw.).

Afzetting houdt in dat de veroordeelde alle titels (zoals adellijke titels, militaire graden, nationale orden etc.), bedieningen en betrekkingen die hij bekleedt, openbare ambten, verliest.

De straf heeft enkel gevolgen naar het verleden toe. De titels die door afzetting ontnomen werden, kunnen in de toekomst opnieuw verkregen worden. Hierin verschilt de afzetting van de bijkomende straf van de ontzetting uit de burgerlijke en politieke rechten.


Wanneer wordt afzetting uitgesproken?

Afzetting dient als bijkomende straf worden opgelegd aan wie wordt veroordeeld tot:

  • levenslange opsluiting
  • levenslange hechtenis
  • opsluiting of hechtenis van 20 tot 30 jaar
  • opsluiting of hechtenis van 15 tot 20 jaar

De afzetting is niet verplicht voor wie wordt veroordeeld tot hechtenis van 10 tot 15 en 5 tot 10 jaar (dus louter voor de politieke misdrijven).

 

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.