Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Geldboete
facebook facebook
  • Register

Algemeen

Een geldboete kan worden opgelegd als hoofdstraf of als bijkomende straf (naast een gevangenisstraf)

De geldboete (exclusief opdeciemen) is als hoofdstraf bepalend voor de aard van het misdrijf. Er is sprake van een politiestraf wanneer de geldboete € 1 tot en met € 25 bedraagt. Er is sprake van een correctionele straf wanneer de geldboete € 26 of meer bedraagt.

In het gemeen strafrecht liggen geldboetes doorgaans niet zeer hoog. In het economisch of sociaal strafrecht daarentegen kunnen de geldboetes wel vrij hoog oplopen.


Opdeciemen

In nieuwe strafbepalingen worden geldboetes - evident - uitgedrukt in euro. In oude strafbepalingen kan het voorvallen dat de geldboete nog uitgedrukt is in Belgische Frank. In dat geval moeten bedragen uitgedrukt in Belgische Frank gelezen worden als bedragen in euro (wet van 26 juni 2000).

Om geldboetes bestand te houden tegen inflatie, worden zij steeds verhoogd met opdeciemen (wet van 5 maart 1952). Elke deciem, of tiende, van een geldboete wordt verhoogd met 50 opdeciemen (voor misdrijven die zijn gepleegd na 1 januari 2012). Dit betekent concreet dat een geldboete vermenigvuldigd wordt met 6 (voorbeeld: De strafwet voorziet een geldboete van € 100 euro. Indien de rechter deze geldboete uitspreekt, dan zal 100 x 6 =600 euro dienen te worden betaald).

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.