Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Gevangenisstraf
facebook facebook
  • Register

Algemeen

Er zijn drie soorten van vrijheidsberovende straffen:

  • een overtreding of wanbedrijf wordt gestraft met een gevangenisstraf
  • een misdaad wordt bestraft met opsluiting of hechtenis


Duurtijd

Misdaden worden bestraft met opsluiting. Deze opsluiting kan levenslang of tijdelijk zijn. In dit laatste geval zijn er verschillende niveaus: 5 tot 10 jaar, 10 tot 15 jaar, 15 tot 20 jaar en 20 tot 30 jaar (art. 8 en 9 Sw.).

Politieke misdaden worden bestraft met hechtenis (hetgeen inhoudelijk hetzelfde is als opsluiting).

Een correctionele gevangenisstraf bedraagt minstens 8 dagen en maximum 5 jaar. Bij gecorrectionaliseerde misdaden kan de gevangenisstraf hoger liggen dan 5 jaar, afhankelijk van de straf die op de misdaad staat: 10 jaar (als de misdaad bestraft wordt met 10 tot 15 jaar), 15 jaar (als de misdaad bestraft wordt met 15 tot 20 jaar) en 20 jaar (als de misdaad bestraft wordt met 20 jaar tot levenslange opsluiting)

Een politiegevangenisstraf bedraagt minstens 1 dag en maximum 7 dagen.


Voorlopige hechtenis

De periode dat een verdachte in voorlopige hechtenis heeft gezeten, dient in mindering te worden gebracht van de uiteindelijke gevangenisstraf waartoe hij veroordeeld wordt.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.